Mujadara voor Beiroet

De menukaart van onze A Beautiful Mess-restaurants is sterk beïnvloed door de Libanese keuken. Met groot verdriet kijken wij naar de ramp die zich momenteel in Beiroet afspeelt. Na de explosie begin augustus is hulp hard nodig. Bij A Beautiful Mess dragen we ons steentje bij door in de maand september een typisch Libanees gerecht op tafel te zetten: mujadara. Een deel van de opbrengst gaat naar Beiroet.

AFSLUITING 30 SEPTEMBER

Op 30 september maken we het eindbedrag bekend met een bijpassend programma:

18.00  Inloop met foto-expositie: Skate for Beirut
18.30  Aan tafel met twee verschillende soorten mujadara
19.00  Livemuziek: Midist/Wasim
19.30  Start film: Capharnaüm van Nadine Labaki
21.30  Einde film

Een ticket voor deze bijzondere avond kost €25, alle winst gaat naar de wederopbouw van Beiroet. Voor de ticketprijs koken we voor jou de heerlijke mujadara, wordt er een prachtig nummer opgedragen aan de stad Beiroet door Midist/Wasim en is de aangrijpende film Capharnaüm te zien. Er zijn ook prints te koop van de bijzondere expositie Skate for Beirut.

Uiteraard houden we ons aan de regels vanwege COVID-19.

Voor het mogelijk maken van deze avond bedanken we Nadine Labaki, Outdoor Cinema, Midist/Wasim, Skate for Beirut en Lab 111.

BEIROET

Op dinsdag 4 augustus iets na zessen ontplofte zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat in de haven van Beiroet. De schade was gigantisch in een groot deel van de stad, twee wijken werden compleet weggevaagd. Dat waren precies de uitgaanswijken waar de meeste restaurants zijn gevestigd. Er is momenteel gebrek aan alles: huizen zijn kapot, mensen hebben honger en er is geen werk. Daar bovenop heeft Libanon te maken met een falende overheid.

Het geld dat we inzamelen met de actie #mujadaraforbeirut gaat onder andere naar de community noodkeuken van restaurant Tawlet en naar support voor de producenten van boerenmarkt Souk el Tayeb. Daarnaast doneren we aan andere lokale ngo’s zoals Beit el Baraka of Baytna Baytak. Ze ondersteunen families in Beiroet, helpen bij het opbouwen en herstellen van huizen en zorgen voor eten op tafel. Allemaal kleine organisaties in de haarvaten van de samenleving, die effectief het verschil maken.

ALL TOGETHER

De mujadara voor Beiroet staat de hele maand september voor €10 op de kaart van A Beautiful Mess Amsterdam en A Beautiful Mess Arnhem. Vanaf 20 september serveren ook andere Amsterdamse restaurants tien dagen lang hun eigen versie van het klassieke gerecht. Per verkochte mujadara gaat €2.50 naar noodhulp in Beiroet. We doen het dus niet alleen.

Bij deze restaurants kan je vanaf 20 september tien dagen lang hun versie van het klassieke gerecht proeven:

We waarderen het heel erg dat deze restaurants, in moeilijke tijden voor alle horeca, ervoor hebben gekozen om mee te doen en geld in te zamelen voor Beiroet.

A POOR MAN’S DISH

Mujadara is een fantastische poor man’s dish uit Libanon. Het is gemaakt van linzen, rijst of bulgur met daar bovenop heel veel gekarameliseerde uien. De variant die we bij A Beautiful Mess serveren is gemaakt van linzen met rijst, zoet gekaramelliseerde uien en spicy door kaneel, kardemom en kurkuma. Er komt dilleyoghurt en chili-knoflookboter bij voor een frisse touch. Een fantastisch smaakvol, en van nature vegetarisch gerecht. Zelf mujadara maken? Hier vind je het recept!

FAVORIETE STAD

Beiroet heeft een bijzondere plek in het hart van onze creative chef Merijn Tol en vele anderen die betrokken zijn bij A Beautiful Mess. Merijn woonde jarenlang de helft van het jaar in Beiroet en schreef een prachtig kookboek over haar favoriete stad. Daarin beschrijft ze, door de ogen van haar vrienden, de rijke foodscene van Beiroet. Sinds de explosie begin augustus is ze met meerdere acties geld aan het inzamelen om de mensen daar te helpen hun leven weer op te bouwen.

‘Beiroet is schizofreen, gek, chaos, onmogelijk, vol contrast, gevangen en vrijheid, avontuur, kleurrijk, spontaan, gastvrij en warm… maar vooral: alive and kicking.’