Eritrese Bloemkool recept
Ingrediënten (4p)
Voor de bloemkool:
- 400 g bloemkool (ongeveer 2 stuks)
Specerijenmix:
- 28 ml zonnebloemolie
- 4 g komijnpoeder
- 2 g Aleppo-peper
- 4 g paprikapoeder
- 4 g korianderpoeder
- 3 g zout
Tsebi Shiro (pindasaus):
- 200 g pinda’s (plus 40 g extra)
- 60 g boter
- 52 g tomatenpuree
- 60 g ui
- 7 g gember
- 200 ml water
- ¼ bosje peterselie
over Eritrese Bloemkool
Deze geroosterde bloemkool met Tebshi Shiro is een prachtig voorbeeld van de smaken van Eritrea en Ethiopië. Shiro Wat, Wot of Tebshi is een puree/saus gemaakt van peulvruchten (zoals kikkererwten, tuinbonen, pinda’s of, zoals hier, gemalen pinda’s).
Het is erg populair tijdens vastendagen, zoals tijdens de Ramadan of de vastentijd (Tsom), wanneer het eten van dierlijke producten niet is toegestaan. Daarnaast wordt Shiro Wot ook gegeten op woensdagen en vrijdagen vanwege het vasten in de christelijk-orthodoxe traditie op deze dagen.
Bij A Beautiful Mess gebruiken we het als saus bij geroosterde bloemkool, die we roosteren met onze eigen specerijenmix. Deze mix maken we zelf met geurige en smaakvolle specerijen.
Hoe maak je het?
- Verdeel de bloemkool in roosjes.
- Meng alle specerijen. Wrijf de bloemkoolroosjes in met het mengsel, samen met het zout en de olie.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de bloemkoolroosjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin.
- Rooster alle pinda’s en maal 500 g van de pinda’s in een keukenmachine tot poeder.
- Verhit de boter op laag vuur en snipper ondertussen de uien fijn. Voeg de uien toe en stoof ze 10 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog 10 minuten sudderen.
- Rasp de gember en voeg deze samen met het water toe. Breng op smaak met saus. Laat 10 minuten zachtjes sudderen en voeg eventueel wat extra water toe als de saus te dik is.
- Hak de rest van de pinda’s grof en snipper de peterselie fijn.
- Maak een traanvorm op het bord met de pindasaus, verdeel de bloemkool erover en bestrooi met de gehakte pinda’s en peterselie.
highlight
-
Lazy Kid Sunday
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: Lazy Kid Sunday -
8 December ’24 – Connection cafe
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 8 December ’24 – Connection cafe -
13 februari – gastvrijheidsdiner
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 13 februari – gastvrijheidsdiner
Share this recipe
© 2024 Aangedreven door Refugee Company