Ingrediënten (4p)

Voor de flatbreads

  • 4 flatbreads
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels sumak
  • Zout naar smaak

Dressing

  • 120 ml granaatappelmelasse
  • 60 ml citroensap
  • 60 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sumak

Groenten

  • 120 g rode kool
  • 160 g venkel
  • 240 g knolraap
  • 80 g biet
  • 50 ml azijn voor het inmaken
  • 2 theelepels venkelzaad

Kruiden

  • ½ bosje dragon
  • ½ bosje dille
  • ½ bosje munt
  • 320 g little gem sla

over rode fattoush

Fattoush wordt vaak aan tafel gezet aan het begin van een mezze-feest. Het krokante brood maakt deze salade onweerstaanbaar, net als de frisse, zoete dressing van granaatappelmelasse, citroensap en sumak. Fattoush zou uit Libanon komen, hoewel het nu door het hele Levantijnse gebied wordt gegeten (denk aan Syrië, Jordanië, Palestina): logisch, omdat het in het verleden één groot gebied was met open grenzen. Waarschijnlijk komt de naam van het Arabische woord fatt, wat ‘hakken’ of ‘in stukjes breken’ betekent. Fattoush is de salade die christenen eten tijdens de vastentijd, de vastenperiode vóór Pasen, en de salade die moslims eten om hun vasten tijdens de Ramadan te breken. Fattoush is iets wat ons verbindt, we houden er allemaal van om het te eten. Deze versie is onze moderne inspiratie op het klassieke recept met tomaat en komkommer.

Hoe maak je het?

  1. Flatbread voorbereiden
    Scheur of snijd de flatbreads in stukjes. Meng met de zonnebloemolie, sumak en zout. Rooster de stukjes in een hete oven tot ze goudbruin zijn.
  2. Dressing maken
    Meng in een hoge kom de granaatappelmelasse, citroensap, olijfolie, knoflook en sumak. Klop het goed door met een garde en breng op smaak met zout.
  3. Groenten snijden
    Snijd de rode kool en venkel in dunne plakjes met een mandoline. Schil de knolraap en biet met een dunne dunschiller en snijd deze ook met de mandoline. Meng de rode kool, knolraap, biet en venkel met de azijn, 2 theelepels zout en een scheut water. Roer goed door.
  4. Kruiden en sla
    Pluk de dragon, dille en munt. Scheur de little gem sla in stukjes.
  5. Serveren
    Meng vlak voor het serveren de gesneden groenten, kruiden en little gem sla met 2/3 van de dressing en 2/3 van het geroosterde brood. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met de krokante broodstukjes.

Share this recipe