Ingrediënten (4p)

  • 480 g gewassen spinazie
  • 160 g koriander
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 40 g lente-ui
  • 60 ml olijfolie
  • 4 g komijnpoeder
  • 40 g krenten

over Afghaanse spinazie sabzi

Ook wel qorme sabzi genoemd, wordt dit gerecht op verschillende manieren gegeten in zowel Iran als Afghanistan. Vaak wordt er (lams)vlees aan toegevoegd om er een volledige maaltijd van te maken, geserveerd met rijst. Het wordt ook gegeten tijdens de viering van Nowruz, het Perzische nieuwjaar in maart, waarbij het groen van de spinazie staat voor de lente en nieuw leven. Het leuke is dat je dit gerecht ook in het Middellandse Zeegebied tegenkomt, zowel in Turkije als Sicilië, maar dan in verschillende variaties. Dit laat zien dat goed eten altijd meereist met de mensen.

Hoe maak je Afghaanse spinazie sabzi

  1. Hak de spinazie en koriander grof, inclusief de steeltjes.
  2. Hak de knoflook fijn.
  3. Verhit wat olijfolie en bak de knoflook goudbruin terwijl je roert. Voeg de spinazie, koriander, lente-ui en komijn toe. Roerbak een paar minuten tot het slinkt, maar kook het niet te lang door.
  4. Breng op smaak met zout en meng de krenten erdoor.

Share this recipe