Ingrediënten

  • 500 g Griekse feta
  • 1 bosje peterselie
  • ½ tl Aleppo-peper
  • ½ tl komijnpoeder
  • 20 ml volle melk
  • 250 g filodeeg
  • 25 g boter

over börek

Börek is te vinden in de hele Middellandse Zee-regio, in feite overal waar de Ottomanen en andere Turkse stammen hun stempel op de cultuur hebben gedrukt. Van Bosnië, Bulgarije en Griekenland tot het hele Midden-Oosten, en ook in Kazachstan, Tadzjikistan en Oekraïne, waar het chebureki wordt genoemd en gevuld is met vlees. In Turkije wordt deze eenvoudige, heerlijke variant sigara börek genoemd vanwege de vorm. In Libanon noemt men ze rakakat. Wij, bij A Beautiful Mess, geven onze Börek een kick met wat extra kruiden.

HOW TO MAKE IT

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verkruimel de feta.
  3. Pluk de peterselie.
  4. Meng de feta met de peterselie, Aleppo-peper, komijnpoeder en melk.
  5. Snijd de vellen filodeeg in lange driehoeken (bewaar onder een vochtige theedoek).
  6. Smelt de boter.
  7. Schep ongeveer 1 tot 1½ eetlepel vulling op elke driehoek van filodeeg, vorm in een slangvorm, bestrijk de randen met de gesmolten boter en rol strak op tot een sigaarvorm.
  8. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Zet de börek in de oven en bak ze in 10-15 minuten goudbruin.
  10. Je kunt ze ook in porties frituren in hete olie.

Share this recipe