classic hummus recept
Ingrediënten (4p)
- 400 g gekookte kikkererwten
- 100 g tahini
- 12 g citroensap
- 6 g zout
- 100 g zonnebloemolie
- 80 g fijngemalen ijs
Voor de garnering - 12 g witte sesamzaadjes
- 12 g zwarte sesamzaadjes
- 1/4 bosje peterselie
- 40 ml olijfolie
over hummus
Het afgelopen decennium markeerde de grote doorbraak van hummus. Trouwens, het wordt uitgesproken als hommos, waarbij je de ‘h’ heel zacht door je mond rolt voordat je het “ommous” zegt. Het woord betekent letterlijk wat het is: kikkererwten! Het is ook een van de oudste gerechten uit de Levant-regio en hoewel het gemakkelijk lijkt, is het maken van echte hummus zoals het hoort geen gemakkelijke taak. Het is niet voor niets dat iedereen in de Midden-Oosterse landen altijd een favoriete hummuszaak heeft. Het belangrijkste is proeven, proeven, proeven. Gebruik nooit, nooit olijfolie in de hummus. Er op, maar nooit erin. Het toevoegen van fijngemalen ijs aan het einde is de beste truc: het maakt de hummus luchtig en wit. Het lang draaien in de keukenmachine is een andere tip. En de snelle inweektip is er ook een!
Hoe maak je het?
- De snelle inweektip: Doe de kikkererwten in een pan met voldoende water en breng aan de kook. Zet het vuur uit, voeg 1 eetlepel bakpoeder toe en laat 30 minuten staan.
- Voeg nu genoeg zout (1-2 theelepels) toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg indien nodig extra water toe; de kikkererwten mogen niet droogkoken. Kook ze ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
- Doe de kikkererwten in de kom van de keukenmachine, voeg de tahini, olie en citroensap toe en meng goed. Voeg zout naar smaak toe. Laat de machine minstens 10 minuten draaien. Voeg aan het einde het fijngemalen ijs toe om de hummus luchtiger te maken. Proef altijd en voeg eventueel meer zout, citroensap of water toe.
- Rooster de sesamzaadjes in een klein beetje olie tot ze goudbruin zijn.
- Snijd de peterselie fijn.
- Besprenkel de hummus royaal met olijfolie en garneer met de sesamzaadjes en fijngehakte peterselie.
highlight
-
Lazy Kid Sunday
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: Lazy Kid Sunday -
8 December ’24 – Connection cafe
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 8 December ’24 – Connection cafe -
13 februari – gastvrijheidsdiner
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 13 februari – gastvrijheidsdiner
Share this recipe
© 2024 Aangedreven door Refugee Company