Wat is shakshuka?

Shakshuka is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken. Het is een gerecht van eieren die gepocheerd zijn in een kruidige tomatensaus, vaak gecombineerd met paprika en een mix van specerijen als paprikapoeder, komijn of chilipeper. De combinatie van een hartige saus en de smeuïge eieren maken het een geliefd gerecht in de Midden-Oosterse keuken.

Waar komt shakshuka vandaan?

De oorsprong van shaksuka is tot de dag van vandaag nog betwist. Sommigen beweren dat het gerecht zijn oorsprong vindt in Tunesië of Marokko, anderen wijzen het gebied gebied rond Lebanon aan. Ook wordt er gezegd dat shakshuka afstamt van het Turkse gerecht Şakşuka, groente gebakken in olijfolie. Maar voor de origine van het gerecht moeten we toch kijken naar het huidige Algerije en Libië. Hier werd het gegeten als een eenvoudig, voedzaam en betaalbaar gerecht. Tijdens de 20e eeuw vond het gerecht zijn weg naar het huidige Midden-Oosten, waar shakshuka nu niet meer weg te denken is de lokale keukens daar.

Maaltijd voor ieder moment

Sommige mensen denken bij eein ei-gerecht als shakshuka dat het alleen een ontbijt- of lunchgerecht is, maar het is juist voor alle maaltijden van de dag een ideale keuze. Daarom serveren we shakshuka de hele dag door, of je het nou graag als stevig ontbijt eet, voor de lunch of als een licht avondmaal. Ook kan je het ideaal eten als mezze, dit zijn (kleine) gerechten die je met elkaar deelt. Dip wat flatbread in de kruidige tomatensaus, en ontdek met elkaar de heerlijke kruidige en romige smaak van dit Midden-Oosterse gerecht!