
Shakshuka
Bij A Beautiful Mess serveren we een van de meest iconische gerechten uit de Midden-Oosterse keuken: Shakshuka. Het woord shakshuka betekent “een mengsel” in het Arabisch, wat een goede omschrijving is voor dit kruidige ei-gerecht.
Wat is shakshuka?
Shakshuka is een gerecht dat al eeuwen wordt geserveerd in verschillende Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse landen. Het is een gerecht van eieren die gepocheerd zijn in een kruidige tomatensaus, vaak gecombineerd met paprika en een mix van specerijen als paprikapoeder, komijn of chilipeper. De combinatie van een hartige saus en de smeuïge eieren maken het een geliefd gerecht in de Midden-Oosterse keuken.

Waar komt shakshuka vandaan?
De oorsprong van shaksuka is tot de dag van vandaag nog betwist. Sommigen beweren dat het gerecht zijn oorsprong vindt in Tunesië of Marokko, anderen wijzen het gebied gebied rond Lebanon aan. Ook wordt er gezegd dat shakshuka afstamt van het Turkse gerecht Şakşuka, groente gebakken in olijfolie. Maar voor de origine van het gerecht moeten we toch kijken naar het huidige Algerije en Libië. Hier werd het gegeten als een eenvoudig, voedzaam en betaalbaar gerecht. Tijdens de 20e eeuw vond het gerecht zijn weg naar het huidige Midden-Oosten, waar shakshuka nu niet meer weg te denken is uit de lokale keukens in de regio.
Beste shakshuka van Amsterdam, all day!
Sommige mensen denken bij eein ei-gerecht als shakshuka dat het alleen een ontbijt- of lunchgerecht is, maar het is juist voor alle maaltijden van de dag een ideale keuze. Daarom serveren we bij A Beautiful Mess de lekkerste shakshuka van Amsterdam, de hele dag door. Of je nou graag een stevig ontbijt, een lekkere lunch of een licht avondmaal zoekt, shakshuka is voor elke maaltijd van de dag een ideale keuze. Ook kan je het prima eten als mezze, dit zijn (kleine) gerechten die je met elkaar deelt. Dip wat flatbread in de kruidige tomatensaus, en ontdek met elkaar de heerlijke kruidige en romige smaak van dit Midden-Oosterse gerecht!

Recept: Shakshuka met ei maken
Tegenwoordig kun je geen ontbijtmenu meer openen zonder Shakshuka erop te zien staan. De oorsprong van dit geliefde gerecht is Tunesië, waar het een nationaal gerecht is, bereid met harissa, ei en soms vlees of merguez. Onze versie maken we met komijn, koriander, tomaten en geroosterde paprika voor een mild geurige variant.
Ingrediënten
- 1 bosje koriander
- 200 gram rode paprika
- 120 gram ui
- 1 teen knoflook
- 40 ml olijfolie
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel Aleppo-peper
- 300 gram cherrytomaten
- 400 gram tomaten
- 8 eieren
shakshuka Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika’s ongeveer 15 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Laat ze afkoelen, pel ze en verwijder de zaadjes.
- Snijd de uien in fijne blokjes. Pel de knoflook en hak deze fijn.
- Verhit de olijfolie en bak de uien lichtbruin. Voeg vervolgens de korianderpoeder, komijnpoeder en Aleppo-peper toe en roer goed door.
- Voeg de tomaten toe: snijd de cherrytomaten en gewone tomaten in stukken en voeg ze toe aan het mengsel. Laat het geheel zachtjes koken.
- Hak de geroosterde paprika grof en voeg deze toe aan de saus. Breng op smaak met zout en laat alles 15 minuten op laag vuur sudderen.
- Voeg de eieren toe: breek de eieren voorzichtig in de saus en laat ze ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken totdat ze zachtgekookt zijn.
- Hak de koriander grof en strooi deze over de Shakshuka voor het serveren.
Serveertip: Lekker met vers brood om de saus mee op te dippen!
Proef het zelf bij A Beautiful Mess
Benieuwd naar meer gerechten van A Beutiful Mess? Kom langs bij een van onze restaurants, en probeer ze zelf!
© 2024 Aangedreven door Refugee Company