Ingrediënten (4p)

  • 500 g yoghurt
  • 1 eetlepel (12,5 g)
    zonnebloempitten
  • 10 ml citroensap
  • Zout
  • 1/8 gekonfijte citroen
  • Een paar takjes munt
  • Olijfolie

over labneh

Labneh is uitgelekte yoghurt met zout, onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken. Labneh wordt geserveerd in kleine schaaltjes met wat olijfolie en gedroogde munt of wat za’atar en gegeten als ontbijt op de mezze-tafel. Het wordt zelfs veel gebruikt in flatbread-sandwiches. De laatste jaren is labneh in de schijnwerpers gekomen: als een ‘witte doek’ waarop je allerlei kruiden kunt strooien. Iets wat men in het Midden-Oosten zelf niet doet.

Hoe maak je het?

  1. Meng de yoghurt met een flinke snuf zout (ongeveer een kleine eetlepel) en het citroensap. De yoghurt moet echt zout smaken.
  2. Schep de yoghurt in een schone theedoek in een vergiet en laat uitlekken. Laat het een paar uur uitlekken, of korter als je de labneh iets zachter wilt. Hoe langer het uitlekt, hoe steviger de labneh wordt.
  3. Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan met een klein beetje olie tot ze goudbruin zijn.
  4. Snijd de schil van de gekonfijte citroen fijn.
  5. Pluk de munt en hak deze fijn.
  6. Schep de labneh uit de theedoek op een bord en strijk het glad, maak mooie ronde of ovale groeven.
  7. Strooi de gekonfijte citroen, munt en zonnebloempitten erover en besprenkel met olijfolie.

Share this recipe