mudjardara recept
Ingrediënten (4p)
- 160 g ui + 80 g ui
- 300 ml zonnebloemolie (om te bakken)
- 30 ml olijfolie
- Snufje nootmuskaat
- ¼ theelepel komijnpoeder
- ⅛ theelepel Aleppo-peper
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- Witte peper naar smaak
- 120 g basmatirijst
- 120 g bruine linzen
- 1 bosje dille (ongeveer 20 g)
- 160 g Griekse yoghurt
Extra benodigdheden:
- Keukenpapier
over mudjardara
Een klassieker in Syrië, Libanon en Palestina is dit heerlijke gerecht met rijke smaken, vaak gegeten door arme boerenfamilies, en het is een van de oudste gerechten in de regio. En ook het populairste: het gerecht waarmee mensen opgroeien. Voor veel chefs is het maken van mudjardara een bewijs van vakmanschap. Want als je een smakelijke mudjardara kunt maken, dan kun je koken. De onze is extra rijk omdat we veel specerijen gebruiken. Zoals gebruikelijk in de landen van oorsprong serveren we er een dille-yoghurt bij. Het eten van yoghurt bij dit soort gerechten is heel normaal in veel van onze landen, zoals de Levant, maar ook in Iran en Afghanistan.
Hoe maak je het?
- Uien voorbereiden:
Snijd de 160 g ui in dunne halve ringen, zorg ervoor dat ze allemaal even dik zijn. - Uien bakken:
Verhit de zonnebloemolie in een wok of grote pan tot 180°C. Bak de uien in porties goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met een beetje zout. Doe dit rustig aan, zodat de uien mooi krokant worden. - Aromaten bakken:
Verhit de olijfolie op laag vuur. Snijd de resterende 80 g ui fijn en bak deze zacht en zoet in de olijfolie. Voeg de nootmuskaat, Aleppo-peper, kaneelstokje, laurierblad en een beetje witte en zwarte peper toe. - Rijst en linzen koken:
Week en spoel de basmatirijst goed af totdat het water helder is. Voeg de rijst en linzen toe aan de ui en voeg zoveel water toe dat het net boven het rijst-mengsel uitkomt. Voeg voldoende zout toe (proef het water, het moet vrij zout smaken!). Breng aan de kook met het deksel op de pan. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het deksel op de pan. Na ongeveer 15-20 minuten is de rijst gaar en drooggestoomd. - Dille-yoghurt maken:
Snijd de dille fijn en meng deze door de Griekse yoghurt. Breng op smaak met een beetje zout. - Serveren:
Serveer het rijst-linzenmengsel met de gebakken uien er bovenop en voeg de dille-yoghurt toe. Bestrooi met zwarte peper naar smaak.
highlight
-
Lazy Kid Sunday
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: Lazy Kid Sunday -
8 December ’24 – Connection cafe
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 8 December ’24 – Connection cafe -
13 februari – gastvrijheidsdiner
We are very excited to celebrate our first Christmas at Oosterdok. And we have someone to celebrate it with…
Lees meer: 13 februari – gastvrijheidsdiner
Share this recipe
© 2024 Aangedreven door Refugee Company